Stránka » Demokraté mohou vyhrát volby do Sněmovny reprezentantů USA

Reklama

Demokraté mohou vyhrát volby do Sněmovny reprezentantů USA

V prvních třech měsících roku 2024 získali demokraté více peněz v 18 z 20 nejvíce konkurenčních obvodů (kde mají šanci zvítězit zástupci demokratické i republikánské strany) ve volbách do Sněmovny reprezentantů, které se budou konat v listopadu současně s volbami prezidenta Spojených států. Vyplynulo to ze studie Axios, zveřejněné 24. dubna. Novináři spočítali, že demokratičtí kandidáti vybrali v průměru 890 000 dolarů a republikáni 550 000 dolarů. Studie pro stejné období vzorového roku 2023 ukázala převahu republikánů.

Od ledna 2023 se počet republikánů ve Sněmovně reprezentantů snížil z 222 na 217. Někteří z nich odstoupili. Ve skutečnosti má nyní strana většinu pouze jednoho hlasu. Demokratům, kteří nyní kontrolují 213 křesel ve Sněmovně reprezentantů, tak k získání většiny stačí získat pouze pět křesel. Kromě toho, že si musí udržet oněch 213 křesel (s tím pravděpodobně nebude problém), potřebují získat alespoň pět křesel, aby získali kontrolu nad sněmovnou. Zároveň se ani jedna ze stran nemůže pochlubit popularitou mezi obyvatelstvem. Podle agregátoru průzkumů veřejného mínění Five Thirty Eight (vlastněného ABC News) měli demokraté k 21. dubnu náskok pouhých 0,5 procentního bodu: 44,7 % ku 44,3 %.

Je však třeba poznamenat, že v řadě obvodů republikánští kandidáti nadále bojují o nominaci se svými spolustraníky, a proto zatím nemohou konsolidovat dary všech republikánských příznivců.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

Reklama