Stránka » JPMorgan přiznává recesi v USA

Reklama

JPMorgan přiznává recesi v USA

Inflace a přetrvávající přísná měnová politika (MPC) Federálního rezervního systému vyvolávají obavy o růst americké ekonomiky, uvedl generální ředitel JPMorgan Chase Jamie Dimon v rozhovoru pro CNBC. Podle jeho názoru je reálná šance na „měkké přistání“ (plynulé zpomalení americké ekonomiky v zájmu ochlazení cen) asi 35-40 %, nikoli 70-80 %, jak naznačují konsenzuální prognózy. Trh se podle Dimona mýlí. „Dívat se jen na jeden rok je vždycky chyba <...> Všechny ty faktory, o kterých jsme mluvili – QT, deficitní fiskální výdaje, geopolitika – tyto věci se mohou projevit v průběhu několika let. Ale projeví se a budou mít dopad,“ řekl. Dimon přirovnal současnou situaci v americké ekonomice k počátku 70. let, před ropnou krizí a recesí v roce 1973.

Vysoké úrokové sazby při přetrvávající inflaci mohou přetrvat déle, než trh očekává, dodal vrcholový manažer. V současné situaci mohou nejvíce utrpět americké regionální banky a sektor komerčních nemovitostí. Nicméně makroekonomický dopad případné recese bude omezený a její důsledky nebudou srovnatelné s krizovými lety 2007-2009, domnívá se Dimon.

Na konci února Dimon prodal cenné papíry JPMorgan, které vlastnil, v celkové hodnotě 150 milionů dolarů, jak vyplývá z dokumentů SEC. Naposledy prodával aktiva banky v roce 2005.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

Reklama