Stránka » Joe Biden vyzval k zavedení dodatečných cel na ocel a hliník z Číny

Reklama

Joe Biden vyzval k zavedení dodatečných cel na ocel a hliník z Číny

Americký prezident Joe Biden vyzval Úřad obchodního zástupce (regulátora zahraničního obchodu), aby třikrát zvýšil dovozní cla na některé druhy čínské oceli a hliníku kvůli „nekalé konkurenci“, jak uvádí internetové stránky Bílého domu. Odůvodněním těchto kroků byla obrana amerických ocelářských společností před jednáním hráčů, „kteří nehrají podle pravidel a zaplavují trh levnými výrobky“. Na tyto druhy výrobků budou uvalena nová cla, jejichž dovozní sazba nyní činí 7,5 %.

Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) bude toto opatření doplňovat cla ve výši 25 a 10 % na ocel a hliník, která zavedl v březnu 2018 bývalý americký prezident Donald Trump „z důvodů národní bezpečnosti“. Podle vysokého představitele Bidenovy administrativy se nyní oznámené zvýšení cel dotkne pouze 0,6 % veškeré americké sektorové poptávky. Vysocí američtí úředníci navíc v rámci snahy čelit „obcházení cel na ocel a hliník ze strany Číny a dalších zemí“ odcestují do Mexika.

Je známo, že 17. dubna plánuje Biden diskutovat o zmíněných protekcionistických krocích v ocelářském průmyslu se členy odborového svazu ocelářů United Steelworkers v Pittsburghu, který se nachází v politicky důležitém „houpavém“ státě Pensylvánie. Tento krok by mu mohl umožnit posílit svou pozici v tomto státě krátce před listopadovými prezidentskými volbami. Biden rovněž hodlá zopakovat svůj postoj k nutnosti zachování amerického vlastnictví společnosti United States Steel Corp. jejíž odkoupení japonskou společností Nippon Steel Corporation za 14,9 miliardy dolarů bylo oznámeno v prosinci 2023. Uzavření transakce je plánováno na třetí čtvrtletí roku 2024.

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

Reklama