Stránka » 120. výročí narození Roberta Oppenheimera

Reklama

120. výročí narození Roberta Oppenheimera

22. dubna 1904 se narodil americký fyzik Robert Oppenheimer. Během druhé světové války vedl program vývoje jaderných zbraní s krycím názvem Projekt Manhattan. Životopisný film o Oppenheimerovi v režii Christophera Nolana triumfoval na Oscarech v roce 2024 a získal sedm cen.

V roce 1925 Oppenheimer s vyznamenáním předčasně ukončil studium na Harvardu. Tam se začal zajímat o experimentální fyziku a po získání bakalářského titulu přijal práci v Cavendishově laboratoři v Cambridge a přestěhoval se do Spojeného království. Jeho vztah s nadřízeným se nevydařil. V roce 1926 se proto přestěhoval na univerzitu v německém Göttingenu, kde začal studovat kvantovou fyziku. O rok později, na jaře 1927, získal ve svých 23 letech doktorát.

V roce 1927 Oppenheimer vypracoval teorii interakce volných elektronů s atomy. Spolu s německým fyzikem Maxem Bornem vytvořil teorii struktury dvouatomových molekul. V roce 1928 působil na univerzitách v Curychu a Leidenu. Jeho publikace byly známé již v jeho vlasti, a proto ho řada amerických univerzit zvala, aby přednášel fyziku.

V letech 1929 až 1947 vyučoval na Kalifornské univerzitě v Berkeley a na Kalifornském technologickém institutu. V roce 1931 formuloval společně s rakouským fyzikem Paulem Ehrenfestem větu nazvanou Ehrenfestova-Oppenheimerova věta. Vypracoval také kaskádovou teorii kosmických spršek (1937), provedl první výpočet modelu neutronové hvězdy (1938) a předpověděl existenci černých děr (1939).

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

Reklama